solda-293200_960_720

Zimní radovánky

Patříte mezi nadšence, kteří vyrazí ven za prvním sněhem? Toužíte po tom, aby byla zima delší a sníh trvalejší? V tom případě jste ideální zimní typ! Pokud nevíte, co vše můžete v zimě podniknout, nabízíme několik typů.

Saně, boby

Kdo z nás by tohle neznal! Napadl první sníh a hurá na nejbližší velký kopec. Nejlépe ve větším počtu, ať se tvoří i tzn. Vláček. Saně i boby patří k typické zimní výbavě dětí, ale i dospělí občas nepohrdnou takovou zábavou. Navíc v dnešní době nejsou tyto sněhové dopravní prostředky ani moc drahé. Boby koupíte v běžném hypermarketu či obchodním domě.prodej sportovních potřeb

Saně v podstatě také. Záleží samozřejmě na tom, kde se rozhodnete tyto věci pořizovat. Existují i vylepšené modely, za které si ovšem připlatíte.

Lyžování

Pokud jste ze saní a bobů vyrostli, je na čase se přesunout na opravdu velký kopec a zkusit i jiný sport. Například lyžování, se kterým se snad každý potká alespoň na střední škole při lyžařském výcviku. Máte na noze lyžařské boty, ke kterým jsou pomocí vázání připojené dvě úzké desky, dnes nejčastěji z kompozitních materiálů. V každé ruce máte hůlku a můžete pomocí vlastní síly sjíždět kopec pokrytý vrstvou sněhu. Na takové dobré lyžování se jezdí především do rakouských Alp.

Snowboard

prodej sportovních potřebPředevším mezi mladými se více než lyže prosazuje právě snowboard. Máte k nohám na pevno připojenou pouze jednu širokou desku, po které sjíždíte z kopce. Od roku 1998 se snowboarding dokonce zařadil mezi zimní olympijské hry.  Netroufám a ani nemůžu soudit, zda je snowboard lepší než klasické lyžování. Je to na individuálním přístupu. Každému sedí něco jiného.

Bruslení

Zima není pouze o sněhu. Neodmyslitelně k ní patří také led! Pokud bydlíte někde na vesnici a máte za domem rybník, je to ideální místo v zimě pro bruslení. Ovšem za předpokladu, že pořádně zamrzne. Rozhodně nechoďte bruslit někam, kde to neznáte a především, kde není plocha pořádně zamrzlá. Hrozí velké nebezpečí, že skončíte v ledové vodě. Bruslit nemusíte pouze u hokeje, můžete zkusit také rychlobruslení a nebo krasobruslení.

Ne náhodou jsou v těchto disciplínách úspěšní čeští reprezentanti. Co se týče rychlobruslení, tam je důležité bruslit na čas. Existují krátké i dlouhé tratě. Své o tom může vyprávět nejúspěšnější česká rychlobruslařka Martina Sáblíková. Krasobruslení je zase o něčem jiném. Tam se klade důraz především na umělecké ztvárnění veškerých piruet, skoků, kroků. Tento sport patří také mezi zimní olympijské disciplíny. Lze bruslit jako jedinec nebo i v páru.

Lední hokej

Tento sport snad není nutné dlouho představovat. Kdo by neznal našeho Jaromíra Jágra? Nesmrtelného hokejistu a obrovského srdcaře. Hokej je považován za jeden z nejrychlejších sportů na světě. Vznikl v Kanadě. Pokud nehrajete někde profesionálně, můžete si zahrát i s kamarády na některém dostupném ledu.

Ne na všech veřejných kluzištích je to povoleno, ale dá se i individuálně domluvit třeba na některém zimním stadionu. Nemusíte k tomu prakticky nic výjimečného potřebovat. Budou stačit akorát kvalitní brusle, hokejka a nějaké to teplejší oblečení. prodej sportovních potřebNezapomeňte na helmu. Dostat pukem není zrovna moc příjemné. Zvlášť do oblasti hlavy.

Curling

Pokud máte kolem sebe partu kamarádů, zkuste si zahrát také curling. Jedná se o týmový sport, ve kterém se všichni hráči snaží po ledu dopravit své kameny co nejpřesněji do vyznačeného kruhu. Curling je možné hrát v krytých halách. Je to proto, aby byly zajištěny co nejlepší podmínky pro kvalitu ledové plochy. Kameny pro curling nejsou obyčejné, ale ze žuly. Tvarem připomínají kruhový kotouč. Každý, kdo chce tento sport vyzkoušet, musí mít i speciální obuv. Na jedné z bot má hráč klouzavou podrážku.

Jestliže jste curling už někdy viděli, byť jen v televizi, tak určitě víte, že je nezbytné mít ještě koště. Tím se vlastně zametá led před jedoucím kamenem. Má to za následek i mírnější zpomalování, čímž se prodlužuje délka kamene i o několik metrů.

Pokud si náhodou nevyberete ani jedno, nezoufejte. Nemusíte být aktivní zimní sportovec. Můžete vyrazit klidně jen na běžky. I to patří mezi oblíbené zimní radovánky. Stačí si vybrat a koupit správné běžecké lyže. S tím však poradí zkušený prodejce.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv aktivitu, nezapomeňte u toho být vždy dobře a teple oblečeni. Aby nehrozilo prochladnutí. Zvláště, pokud trávíte spoustu času na svahu. Dlouhé bavlněné ponožky a kvalitní termoprádlo by u žádného jedince v povinné zimní výbavě nemělo chybět. Natož pak rukavice a čepice.

Možná se na zimní sporty radši díváte pouze z vyhřátého křesla. V tomto případě mohu doporučit takovým divákům biatlon. Čeští reprezentanti téměř v každém závodě bojují o medaile. A můžete je podpořit a fandit alespoň na dálku, když už ne přímo v místě závodu.

Pavel Zvoníček

prodej sportovních potřeb

Posted in Aktuality, Ostatní sporty, Volný čas and tagged .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *